Formosa avsmakningsmeny

Formosa avsmakningsmeny


En riktig VIP-upplevelse som ger minnen för livet!

I vårt nybyggda viprum kan vi sätta upp till 10 personer som får en matupplevelse utöver det vanliga. Man samlar vänner och familj och tar gärna ett privat rum. Det vanliga är att man betalar ett fast arvode för rummet och då ingår all mat. Det enda som tillkommer är drycken.

Nu kan vi erbjuda dig samma upplevelse på restaurang Formosa. Samla ihop din familj och dina vänner och kom och ät vår favoritmat. Du betalar 3800 kronor i hyra för Viprummet, då ingår sex förrätter och åtta varmrätter som serveras gemensamt mitt på bordet enligt kinesisk tradition. Det enda som tillkommer är drycken till måltiden.

Då maten kräver lång tillagning och mycket förberedelser är priset detsamma oavsett antal gäster; dock max 10 personer. Vi behöver din bokning minst två dagar innan.八大菜系

De åtta stora kulinariska regionerna
Nyårsfirandet är den en av de viktigaste högtiderna i Kina. Det är då alla återvänder hem och man träffar familj och vänner; återknyter band och uppdaterar alla på vad som har hänt det senaste året. Vi tycker såklart att det är en underbar högtid – och även om den i Kina infaller i februari så ser vi ingen anledning att inte fira det svenska nyåret på samma sätt!
Det finns många olika kök Kina, men det är åtta kulinariska traditioner som betraktas som de bästa. Det är dessa åtta traditionella kök som styrt hur kineser lagat och utvecklat nya rätter i århundraden – de fungerar som kulinariska ritningar. Varje kulinarisk tradition har sin stil och sina olika styrkor.
Szechuan och Hunan definieras av att de är inlandsregioner och använder flera starka och torkade kryddor. Anhui och Fujian är kök med mycket berg och sluttningar från vilka de hämtar många ingredienser. De fem övriga köken ligger alla vid kusten och är i nord-sydlig riktning Guangdong (Kantonesiskt),
Fujian, Zhejiang, Jiangsu och Shandong. De använder alla mycket fisk och skaldjur och är generellt lite lättare i stilen med inte så mycket starka kryddor. Även om undantag förekommer.

De rätter som serveras idag är alla traditionella rätter som ingår i nyårsfirandet i de olika regionerna.

凉菜
På bordet

红油冬笋 Marinerade bambuskott i röd chilisås
凉拌木耳 Skogsöronssvampssallad
凉拌尖椒 Grönpaprikasallad
红油肚丝 Marinerad grismage
四川泡菜 Marinerade grönsaker från Sichuan
豆腐皮蛋 Tusenårsägg med tofu

热餐菜单
Varmrätter

1. Shandong
山东菜-松鼠鲈鱼 Ekorrefisk - Hel gös med sötsur sås

2. Sichuan
四川菜-口水鸡 Kuo shui-kyckling

3. Guangdong
广东菜-广式烤鸭 Grillad hel anka med hoisinsås

4. Jianshu
江苏菜-狮子头 Lejonhuvudssoppa - soppa med kinesiska köttbullar

5. Zhejian
浙江菜-梅菜扣肉 Sidfläsk med torkade grönsaker

6. Fujiang
福建菜-肉包子 Baozi med fläsk och kinesisk vinäger

7. Hunan
湖南菜-烧茄子 Aubergine med Hunan bbq-sås

8. Anhui
安徽菜-徽式腊肉 Ångkokt lufttorkat sidfläsk
Dela sidan